Teljes vagy részleges protézis

Teljes vagy részleges fogászati protézis

Ha a páciensnek már nincsen saját foga, a teljes műanyag fogsor jelenthet megoldást. Abban az esetben, ha van saját foga, de nem megfelelő számú, elhelyezkedésű, a részleges fogsor ajánlott. Mind a teljes mind a részleges protézis célja: a rágó funkció és az esztétikai hatás visszaállítása.

Fogsorok fajtái, anyagai

A fogak mindkét protézis esetében műanyagból készülnek. Porcelán fogak nem kerülhetnek a fogsorba, mivel súlyuknál fogva lehúznák a fogsort a helyéről. Részleges fogsornál többféle módon kapcsolódhat a kivehető elem a saját ép fogakhoz, koronákhoz, hidakhoz. Az egyik mód a fémkapocs, a másik a rejtett elhorgonyzás. A fémkapocs hátránya, hogy esztétikai szempontból nem a legjobb megoldás. Mivel a rejtett elhorganyzás esetében együtt készítik el a hidat és a kivehető fogsort (kombinált munka), így esztétikailag sokkal jobb megoldást nyújt mint a fémkapocs, és stabilan ül a szájban a fogsor.

Az elkészítés menete

Bármilyen fogsorról legyen is szó, az elkészítés menete hasonló: lenyomatvétel az állcsontról, harapási magasság beállítása, próba a viaszba helyezett fogakkal, végül a fogtechnikus mindezek alapján elkészíti a fogsort. A teljes folyamat hossza a lenyomatvételtől számítva két hét, kombinált munka esetén három hét.

Fogsorkészítés utáni szövődmények

Mind a páciensnek, mind az arc izmainak meg kell szokni az új fogsort, hiszen beszédnél, rágáskor furcsa érzés lehet a kezdeti időkben. A fogorvos korrigálni tudja a következő eseteket: evésnél hamarabb összeér valamelyik fog pár, az érzékeny ínyrészeket feltöri a fogsor. Nagyon fontos az étkezések után a fogsor megtisztítása, valamint fogsortisztító tabletták használata este, mivel a fogsor alatt a baktériumok és a gombák könnyen elszaporodhatnak, ami gyulladáshoz vezethet. Minimum nyolcévenként új fogsor készíttetése javasolt.

Garancia

A fogtechnika a fogsorokra egy év garanciát vállal. Az ideiglenes fogsorra, mivel az csak átmeneti időre szól, nem érvényes a garancia. A garancia feltétele: félévenkénti fogorvosi kontroll.