Fogeltávolítás

Fogeltávolítás

A fog eltávolítása a következő esetekben válhat szükségessé:

  • gócos fog, mely krónikus gyulladást tart fenn (pl. felső fogak esetében arcüreggyulladás alakulhat ki)
  • mozgó, fájó, szuvas fog
  • ép fog eltávolítása fogszabályozás céljából (kisőrlő)
  • panaszt okozó bölcsesség fog vagy szemfog
  • rosszul nőtt fog eltávolítása fogpótlás céljából

Műtét előtti teendők

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és viziográfos röntgenfelvétel előzi meg. Az orvos a röntgenfelvétel alapján dönti el, hogy egyszerű foghúzásra vagy műtéti úton történő fogeltávolításra van szükség. Mivel mind a szájsebész szakorvos, mind pedig a szájsebészeti műtő helyben rendelkezésre áll, a beavatkozás mindkét esetben azonnal elvégezhető. Fontos, hogy a beteg egyen a fogászati kezelése előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet míg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Egyszerű fogeltávolítás

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben (Lidocain-injekcióval) történik. A fogorvos ínyletolóval leválasztja a fogínyt a fogról, majd a fogó felhelyezésével eltávolítja a fogat. Amennyiben a kihúzandó fog gyulladt, a sebüregben levő gyulladt szövetet is el kell távolítani. A sebszéleket az orvos nyomással közelíti egymáshoz. A beavatkozás után 15 percig gézlapra kell harapni. A vérzés megszűnése után a beteg hazamehet.

Műtéti fogeltávolítás

Gyakran előfordul, hogy a fogat egyszerű húzással már nem lehet eltávolítani. Erre példa: a szuvasodás által nagymértékben szétroncsolt fog, melynek kihúzásánál a fogó összeroppantaná a fogat; a beékelődött bölcsességfog, szemfog vagy felső őrlő fog, ha a foggyökérhez nagyon közel van az arcüreg, s fennáll az üregrendszer megnyílásának veszélye. Az ilyen esetekben a fogorvos műtéti úton távolítja el a fogat.
A beavatkozás helyi érzéstelenítésben (Lidocain-injekcióval) történik. Az orvos a fog körül metszést ejt, lefejti a fogínyt, vésővel eltávolítja a gyökerek körüli csontot, majd kiemeli a fogat, végül varratokkal zárja a műtéti területet. Szükség esetén vérzéscsillapító injekciót kap a páciens a beavatkozást követően. 30 percet várakoznia kell steril gézlapra ráharapva, a vérzés megszűnése után hazamehet.

Fogeltávolítás utáni szövődmények és teendők

Általánosságban elmondható, hogy az egyszerű foghúzásnál a műtéti fogeltávolítás biztonságosabb és gyorsabban is gyógyul. Az esetlegesen fellépő szövődmények, mint például a szomszédos fogak kimozdulása, a fogíny roncsolódása ugyanis általában az egyszerű foghúzás következményeként alakulnak ki.