Inlay - Fogtechnikus által készített tömés

fog inlay, kerámia inlay, goldinlay

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a rendszeres fogmosás, hiszen a fogak felszínén megtapadó táplálékmaradványt a szánkban elszaporodó baktériumok elkezdik lebontani. A folyamat során keletkező savak pedig károsítják a fog zománcát, sőt sérülhet a puhább dentin réteg és a fogbél is. Ez a fogszuvasodás folyamata, melyre kezdetben a fogzománc elszíneződése utal. A kezdeti stádiumra csak fogorvosi vizsgálat deríthet fényt. A későbbi stádiumban a betegnek tompán fáj a foga, esetleg fekete lyukat lát rajta. Ha a beteg időben fogorvoshoz fordul, egyszerű töméssel még megmenthető a fog. Ellenkező esetben csak gyökértöméssel.

Beavatkozás előtti teendők

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg. Ezen kívül a beteg felvilágosítást kap a kezelőorvosától a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítésről, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről. Fontos, hogy a beteg egyen a fogászati kezelése előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet míg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Az inlay készítésének menete

Az inlay egy töméstípus, mely precízebb mint az esztétikus tömés, lenyomat alapján készíti a fogtechnikus, és két ülésben készül el. A helyi érzéstelenítés után, a fogorvos fúróval eltávolítja a fog üregéből a szuvas részeket, majd lenyomatot vesz a kialakított üregről. Ezután a fogba ideiglenes tömést tesz. Következő alkalommal az ideiglenes tömés eltávolítása után, a fogtechnikus által elkészített tömést beragasztja a fogba. Az inlay-k különböző anyagból készülhetnek.

Arany inlay

A legjobb - fogtechnikus által készített - tömés. Az aranynak egyik előnyös tulajdonsága, hogy a fogakra simítható. Mivel az arany inlay széleit rásimítjuk a fog üreg széleire, nincs rés, ezért az egyik leghosszabb élettartamú tömés. Az arany nem színeződik el. Hátránya, hogy drága, valamint sok betegnek nem tetszik az esztétikai hatás.

Arany-kerámia inlay

Ennek a töméstípusnak az előnye, hogy esztétikus, mivel a látható részek (rágófelszín) porcelánból készülnek és csak a széli részek aranyszínűek, valamint nem színeződik el.

Műanyag inlay

Előnye az esztétikus tömésekhez képest, hogy pontosabb a széle. A fogorvos speciális ragasztóval rögzíti az inlay-t a fogüregbe. Az esztétikus töméseknél a tömőanyag az UV lámpa hatására valamelyest zsugorodik, így virtuális rés keletkezhet a fog és a tömés között, melyen keresztül a baktériumok behatolnak, és szuvasodást okoznak. Műanyag inlay esetében olyan fog felépítésére is lehetőség van, aminek nagyon sok része hiányzik, de esztétikus töméssel már nem állítható helyre. Hátránya: az ételfestékek miatt 3-4 év múlva elszíneződhet.

Az inlay behelyezése utáni szövődmények

Előfordulhat ráharapási érzékenység (előbb ér össze a tömött fog, mint a többi), valamint hideg, meleg érzékenység (1 hétig). Az érzéstelenítő injekció helyén jelentkező fájdalom pár nap alatt megszűnik.