Fogpótlás fogbeültetéssel - implantátummal

Fogpótlás fogbeültetéssel - implantátum

Az implantátumok alkalmazása

Bárkivel megtörténhet, hogy baleset, öröklött ok, fogínysorvadás miatt egy, esetleg több foga hiányzik. Olyan eset is előfordulhat, hogy szuvasodás miatt kell egy fogat kihúzni. A foghiányra és a teljes fogatlanságra egyaránt korszerű és esztétikus megoldást kínál a fog implantátum, azaz a fogbeültetés az állcsontba. Az implantátumok a saját fogakkal, illetve másik implantátummal is összeköthetők. Mivel az állcsontunk 16 éves korunkig fejlődik, az implantációra csak azt követően kerülhet sor.

Műtét előtti teendők

A műtétet minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat, röntgen (viziográfos+panoráma), mindkét állcsontról lenyomat és konzultáció előzi meg. A páciens részletes felvilágosítást kap a tervezett beavatkozásról, annak ütemtervéről, a várható eredményekről, az esetleges szövődményekről.

Műtét

Fontos, hogy a beteg egyen a beavatkozás előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra). A műtét helyi érzéstelenítésben (Lidocain-injekcióval) történik. A fogorvos a csontról lefejti az ínyt, majd egy speciális fúró segítségével menetet fúr a csontba, ahová aztán becsavarozza a titán alapanyagú implantátumot, ami az új fog gyökerének tekinthető. A sebet varratokkal zárja. A műtétet követően 4-6 hónapig tart a gyógyulási fázis. Megindul a csontosodási folyamat (a titán csavar és a csontszövet között) és az implantátum beépülése a csontba. Mivel a csavart nem érheti terhelés a gyógyulási fázisban, ideiglenes protézis vagy ideiglenes híd készítése javasolt. A második műtétre akkor kerülhet sor, mikor a csavar biztosan rögzült az állcsontban. Az íny alatt rögzült csavarra a fogorvos egy kis fejet csavaroz az íny feltárását követően, ez már az ínyszöveten kiemelkedik és gyógyulási csavarnak nevezik. Az íny 2-3 napig gyógyul, ezt követően a végleges fejrészt csavarozza bele a fogorvos (ez a műtét nélküli utolsó fázis), ami a későbbi hídpótlás alapjául szolgál. A lenyomatvétel után a megfelelő fogpótlást a fogtechnikus készíti el.

Lehetséges szövődmények

A beültetett implantátumok 95-99%-ánál semmi probléma nem merül fel, a komplikációk nagyon ritkák. Előfordulhat például, hogy az implantátum nem tud beépülni a csontba csontosodási zavarok miatt. A műtét után duzzanatra, érzékenységre, fájdalomra kell számítani. Nagyon fontos, hogy a páciens a csavarok széleit az ínyszegélynél megfelelő módon tisztítsa (az implantáció sikeressége múlhat rajta). Ha ugyanis az implantátum mellett fertőzés jut a csontba, gyulladás léphet fel, az implantátum kilazulhat, sőt legrosszabb esetben ki is eshet.

Műtét utáni teendők

Műtét utáni napon puha fogkefével finoman meg kell mosni a sebet. Chlorhexamed-el lehet öblögetni napi 2-3 alkalommal. Borogatni tilos, jegelni az arcot kívülről lehet napi 5-6 alkalommal. A műtét után pár órán keresztül enyhe, szivárgó vérzés előfordulhat. Szükség esetén lehet fájdalomcsillapítót szedni, antibiotikumot viszont csak orvosi utasításra. A varratokat 5-7 nap múlva távolítja el a fogorvos. Bármilyen problémája, kérdése van a páciensnek a műtétet követően, azonnal értesítenie kell a kezelő orvosát.