Fogpótlás - koronák és hidak

Fogpótlások, korona és hídak

Korona, illetve híd készítése a következő esetekben indokolt:

  • a gyökérkezelt fogban megszűnik a vérkeringés, a fog kiszárad és törékennyé válik, ennek megelőzésére érdemes koronát tetetni a fogra;
  • letört fog esetében, a csapos műcsonk beragasztása után;
  • fogeltávolítás után kb. 4-5 héttel javasolt hidat készíttetni, a fogsor egységének helyreállítására.

Beavatkozás előtti teendők

Minden fogpótlást alapos fogorvosi vizsgálat és kezelési terv készítése előz meg. A szomszédos fogakról viziográfos röntgenfelvételt készül. Fémallergia gyanú esetén, speciális fogászati fém allergia vizsgálatot kell végezni. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben (Lidocain-injekcióval) történik. Fontos, hogy a beteg egyen a fogászati kezelése előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet míg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Koronák, hidak készítésének menete

A fogak lecsiszolása előtt a fogorvos ún. tanulmányi lenyomatot készít a kiindulási fázis rögzítésére. A lenyomat a fogtechnikus munkájának alapját jelenti. A fogak elérzéstelenítése után következik a csiszolás a fogak palástjáról és rágófelszínéről kell annyit lecsiszolni, amennyi a koronák vastagsága. Ezek után a fogorvos alsó és felső lenyomatot vesz. A fogtechnikus pedig több fázisban elkészíti a koronát vagy hidat (az elkészítési idő 1-2 hét). Szükség esetén ideiglenes koronákat kap a páciens a lecsiszolt fogakra, egyrészt, hogy védjük a fogakat az érzékenységtől, másrészt, hogy időközben ne tudjanak elvándorolni. Egy későbbi időpontban ragasztja fel a fogorvos a végleges koronákat, amikor már a páciens teljesen hozzászokott az új foghoz.

A koronák, hidak anyaga

Fogászati klinikánkon az esetek 90% százalékában porcelán koronákat készítünk. Ezek a koronák a látható felszíneken fehérek, a nem látható részeken, az íny közelében, keskeny fém szegéllyel. A porcelán alatti fém lehet ezüst, ill. arany ötvözet. A műanyagból készült koronát fogorvosaink nem szokták ajánlani, mivel rövidebb az élettartama, kevésbé esztétikus, jobban kopik, és hamarabb elszíneződik, mint a porcelán.

A koronák, hidak elkészítése utáni szövődmények

A koronák átlagos élettartama 8-10 év. Ha az íny sorvad, szükség esetén hamarabb ki kell cserélni. A helyes, rendszeres fogmosással az élettartam növelhető. Fontos a koronák között fogselyem használata. A hídtestek alatt fogköz tisztító kefével tudja tisztántartani a páciens azt a területet, ahova a fogkefe nem fér be. Ínygyulladás előfordulhat. A túl magas korona vagy híd állkapocs ízületi fájdalmakat és ráharapási érzékenységet okozhat. Nem gyökérkezelt fogak elhalhatnak a híd alatt, ha túl sok foganyagot távolítunk el csiszolás során. Ezért az első fogakat és a kis őrlőket, majdnem minden esetben gyökér kezelni kell a híd elkészítése előtt. Fémallergia esetén súlyos ínygyulladás léphet fel, a korona szélek mentén fekete elszíneződés látható. Ezért célszerű speciális fogászati fém allergia vizsgálatot végeztetni a nagyobb fogpótlások előtt.

Garancia

A fogtechnikai munkára a laboratórium egy év garanciát vállal. A garancia feltétele: félévenkénti fogorvosi kontroll.