Hasplasztika

Hasplasztika - Wadin Med

Hasplasztikára a következő esetekben kerülhet sor:

  • Terhesség vagy nagyfokú fogyás után a kitágult, megnyúlt bőr nem képes visszahúzódni eredeti állapotára, petyhüdt, lógó marad. Csak műtéttel korrigálhatónak azonban csak a szülés vagy a fogyás után kb. egy évvel tekinthető az állapot, addig még lehetséges spontán javulás.
  • A bőr feszessége a kor előrehaladtával csökken, mely szintén kezelhető hasplasztikával.
  • A hasfal meglazulása, sokszor a hasfal izomrostjainak szétcsúszása következtében. Előfordul, hogy a bőr megnyúlásához jelentősebb bőralatti zsírlerakódás társul.

A műtét

A műtét lényege: a köldök alatti bőrfelesleg, illetve a zsírfelesleg eltávolítása, majd a has bőrének megfeszítése. Ha szükséges elvégezzük a hasfal izomzatának helyreállítását is.

Jelentős kövérség esetén, ha a bőralatti zsírréteg különösen a köldök felett vastag, a hasplasztika előtt fogyókúra javasolt, mellyel javítható a műtét eredményessége és fokozható a biztonsága. Ritkábban zsírleszívással vékonyítjuk el a zsírréteget a műtét során.

A hasplasztika altatásban történik, előzetes labor (vér, vizelet), EKG kivizsgálást követően. A műtét során metszést ejtünk a két csípőtövis között alul, a hasat borító bőr-zsír lebenyt a hasfalról felemeljük a bordaív magasságáig (a köldök körbemetszése után), majd a lebenyt megfeszítjük, felesleges részét eltávolítjuk, a köldököt helyreállítjuk.

A köldök körül kis kerek, alig feltűnő, alul a két csípőtövis között hosszabb heg marad vissza, de ez utóbbi bikinivel takarható helyen. A műtét során vékony műanyag csöveket, draineket vezet ki az orvos a sebterületről (a felesleges szövetnedvek elvezetésére), melyeket a műtét utáni harmadik, negyedik napon távolít el.

A klinikán 1-3 nap, utána 2-3 hét otthoni pihenés szükséges (otthon az első 7-10 nap ágynyugalomban!). Ezen idő alatt 3-4 alkalommal szükséges kontrollra, kötéscserére visszajönni, a varratok eltávolítása a 2-3. hét között történik.

A kötés a műtét után 5-6 napig nagyon szoros, utána speciális kompressziós nadrágot kap a páciens, melyet további néhány hétig kell viselnie. Varratszedés után a harmadik, negyedik héttől kezdve adminisztratív vagy könnyű fizikai munkát már lehet végezni.

Autót vezetni a negyedik, zuhanyozni a hatodik naptól lehet. A varratszedés után további 1-3 hónapig nem javasolt intenzív fizikai munka, sport, torna, tánc, aerobik. Ezután viszont minden korábban végzett tevékenység folytatható.

Esetleges szövődmények:

  • utóvérzés vagy gyulladás (3-4%)
  • a bőr vagy zsírszövet valamely területének elhalása (1%)
  • érzészavar, érzéskiesés a hegvonal feletti néhány cm széles bőrterületen (elég gyakori)
    Ezek a panaszok általában spontán, kezelés nélkül is megszűnnek, de ez hosszabb időt is igénybe vehet (akár fél-egy évet).
  • kóros hegképződés, ún. keloid (csak néhány %), konzervatív kezeléssel vagy hegkimetszéssel korrigálható.