Arcplasztika

Arcplasztika

Az arcbőr a kor előrehaladtával veszít feszességéből, lógni kezd, redők és ráncok keletkeznek rajta. Ez a bőr természetes öregedési folyamata, melyhez hozzájárul az arcbőr alatti mélyebb rétegek (mimikai izomzat, zsírpárnák) gravitáció hatására bekövetkező megereszkedése is.

Klasszikus arcplasztika:

a teljes arcbőr feszesítése és a felesleges bőr kivágása történik a beavatkozás során, a metszés a halántéki részből indul ki, a fül előtt és mögött folytatódik, a hajjal fedett nyaki részen végződik.. Nagyobb műtéti megterhelést jelent, hosszabb a gyógyulási idő. Általában 50-70 éves kor között kerül rá sor..

Mini arcplasztika:

csak a fül előtt ejtett metszésből végezzük, főleg az áll vonalában és a nyak felső részén hat, kisebb műtéti megterhelést jelent, kevesebb szövődménnyel jár, rövidebb a gyógyulási idő, már 40 éves kor környékén is végezzük.

Az arcplasztikánál felső korhatár nincs,

de feltétele a jó általános egészségi állapot. Bizonyos betegségek (magas vérnyomás vagy cukorbetegség) kockáztatják a műtét sikerét, és könnyen alakulnak ki szövődmények. Veszélyes lehet a dohányzás, ezért a műtétre csak akkor kerülhet sor, ha a megelőző hetekben, hónapokban a páciens tartózkodik a rágyújtástól. A műtét általában helyi érzéstelenítésben történik, de lehetőség van altatásra is.

A műtétről:

A műtét előtt laborvizsgálatok /vér, vizelet, esetleg EKG/ szükségesek. Helyi érzéstelenítésben végzett műtétnél lehetőség van arra, hogy a páciens néhány órás pihenés után hazamenjen. Altatás után egy napot a klinikánkon kell tölteni.

A műtét után a seb területéről vékony draint/műanyagcsövet vezetünk ki a termelődő sebváladék elvezetésére, ezt 24-48 órán belül eltávolítjuk. A beavatkozás után két napig nyomókötés kerül a fejre, /csak az arc marad szabadon/, majd további egy hétre lazább kötés szükséges.

Az első napokban az arcon duzzanat, a szemkörnyéken kisebb elszíneződések, bevérzések jelentkezhetnek. Az első hetekben a műtéti terület keményebb tapintata, kisebb egyenetlenségek előfordulhatnak.

A 7-8. naptól már nem szükséges kötés, és a hajat is meg lehet mosni, de az utolsó varratok eltávolítása csak a 10-14. napon történik.

Ezen idő alatt (kb. 2 hétig) otthoni pihenés javasolt, 2-3 alkalommal kontroll vizsgálatra, kötözésre kell visszajönni A műtét után 2-3 napig célszerű magas párnán felpolcolva aludni, és főleg könnyen rágható ételeket fogyasztani. Az első héten tilos a hajolgatás, nehéz tárgyak emelése, minden sport vagy kimerítő fizikai munka.

Tilos továbbá: napozás, szolárium, forró, erősen fűszerezett ételek, alkohol fogyasztása. Hajfestés, sminkelés a harmadik hét után, napozás, szolárium 6-8 hét után lehetséges.