Ajak vastagítás, ráncfeltöltés

Ajakvastagítás, ráncfeltöltés

Keskeny ajkak megvastagítására, teltebbé tételére, az arcon kisebb - nagyobb ráncok elsimítására, kezelésére, az arckontúr kisebb megváltoztatására az elmúlt években, évtizedekben egyre több egyszerűen injekcióval beadható feltöltő anyagot fejlesztettek ki.

Közös jellemzőjük, hogy használatukkal egyszerű, néhány perces ambuláns kezelés során, azonnal látványos eredmény érhető el.
Mellékhatások minimálisak, szövődménylehetőség nagyon csekély, utókezelés nem szükséges.

Az injekciós kezelés az arc következő területein alkalmazható: szemöldökök közötti függőleges ráncok, homlok vízszintes ráncai; nevetőráncok; külső szemzúgtól oldalra eső szarkalábak; alsó vagy felső ajak körüli, időskori finom függőleges ráncok; besüppedt hegek kiemelése; orrhát kisebb egyenetlenségei; ajakvastagítás; szemgödör alsó pereme (árkok); állcsúcs.

Plasztikai sebészetünkön a következő hyaluronsav készítményeket használjuk ajak-, illetve ráncfeltöltésre: Teosyal, Matridex, Esthélis. Ezek átmeneti eredményt biztosító töltőanyagok, hatásuk néhány hónapig tart, utána a kezelést meg kell ismételni. Mesterséges anyagot egyikük sem tartalmaz.

Hyaluronsav:

Az egészséges bőr egyik, nagy mennyiségben előforduló alkotórésze. A bőrben vizet köt meg, így biztosítva annak feszességét, hidratáltságát és természetes rugalmasságát A hyaluronsav koncentrációja az életkor előrehaladtával csökken, megindul a bőr öregedési folyamata, melynek jele többek között a ráncok kialakulása, a rugalmatlan bőr.

Teosyal:

Korszerű és biztonságos svájci ráncfeltöltő anyag, alkotóeleme a hyaluronsav. A Magyarországon forgalomban lévő töltőanyagok közül a legmagasabb hyaluronsav koncentrációval rendelkezik. Hatékony és tartós eredményt biztosít.
Idővel teljes mértékben lebomlik, felszívódik. A kezelés sokszor ismételhető, ill. korrigálható. Nem állati eredetű, így a készítmény beadása előtt nincs szükség allergiatesztre.

Matridex:

Fő alkotórésze a hyaluronsav. A Matridex pótolja a bőrben fogyóban lévő hyaluronsavat és ily módon a bőrnek visszaadja a fiatalos feszességét és rugalmasságát. Mivel a Matridexben található hyaluronsav nem állati eredetű, így semmiféle a páciens egészségére veszélyes allergiás reakció nem léphet fel. Következésképpen előzetes bőrpróbára sincs szükség. Az arcon található minden mélyebb ránc kezelhető Matridex-szel. Ezen kívül a készítmény alkalmas még az ajkak teltebbé tételére is.

Esthélis:

Ráncfeltöltésére szolgáló hyaluronsav-zselé. Természetes eredetű, teljesen lebomló és tökéletesen szövetbarát anyag, ezért minimális az allergia és más ismert mellékhatások kialakulásának a kockázata.
Az anyag különlegesen rugalmas, így nem kell tartani a töltőanyag csomósodásától. Egyaránt alkalmas a női és férfi páciensek igényeinek teljes körű kielégítésére. Az anyag használható mind a ráncfeltöltés, mind az ajakvastagítás területén.

Tartós, évtizedekig tartó hatású készítményeket (mint például: artecoll, dermalive, aquamid, outline) nem használunk plasztikai sebészetünkön, mivel az arc a korral változik, a ráncok átrendeződhetnek, és a ma beadott végleges hatású készítmények évtizedek múlva előnytelen megjelenést mutathatnak.
A jelentősen megduzzasztott ajkak 20-30 éves korban lehetnek attraktívak, előnyösek, de 20-30 év múlva esetleg groteszkké, nevetségessé válhatnak. Ebből a szempontból a felszívódó anyagok, ha fajlagosan drágábbak is, előnyösebbek, mivel a kezelés mindig igazodik az arc aktuális állapotához.

A fenti anyagokat nagyon vékony tű segítségével juttatjuk a kezelendő terület bőrébe. Amennyiben a bőrterület előzetes érzéstelenítése szükséges, úgy azt a kezelés előtt 15-30 perccel felhelyezett érzéstelenítő-kenőccsel végezzük. Így 60-70 %-os érzéstelenséget lehet elérni.
Ajakfeltöltés előtt alkalmazhatunk érzéstelenítő injekciót. A kezelés területtől függően 10-40 percig tart. A hatás rögtön jelentkezik, kivétel ez alól az ajakvastagítás, melynél az eredmény csak kb. egy hét után látható és addig kisebb egyenetlenség is előfordulhat az ajkakon.

Szövődmények:

 • allergiás reakció (bőr gyulladása, helyi duzzanat, bőrvörösség, érzékenység): ezrelékes valószínűségű, általában a kezelést követő 12-48 órán belül elmúlnak
 • az anyag helyén tapintható csomó képződése: néhány százalékban fordul elő
 • az anyag a vártnál jóval gyorsabban szívódik fel egyéni alkati kötőszöveti sajátosságok miatt (ritkán)
 • a tűszúrás előidézhet herpesz kiütést, ha korábban már volt a páciensnek
 • aszpirin vagy hasonló hatású szer szedése a beadás területén okozhat vérzést, bevérzést.

A kezelések után általában a következőket kérjük betartani:

 • 2 napig ne érintsük, nyomkodjuk a kezelt területet, ajakfeltöltés vagy ajak körüli kezelések után tartózkodjunk a sok beszédtől (pl. előadástartás), nevetéstől.
 • 1 nap után óvatosan meg lehet mosni, akár szappannal is a kezelt területet, és sminket is lehet alkalmazni.
 • Amíg a kezdeti duzzadtság és bőrpír nem múlik el teljesen, a területet nem szabad kitenni erős hőhatásnak (napozás szolárium, extrém hideg).
 • Ajakvastagítás után legalább 1 hónapig ne végeztessünk kozmetikusunkkal tartós ajakkontúrt, tetoválást.

Nem javasoljuk a kezeléseket:

 • bizonyos esetekben, ha a páciens lidocainra allergiás.
 • fennálló bőrbetegségek, herpesz esetén
 • súlyos allergia esetén
 • autóimmun betegségben szenvedőknél
 • véralvadásgátló készítmények szedése (aspirin, heparin, sincumar) esetén.